Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 13.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
NB! Oppdatert varsel: Sol og mildvær kan gi naturlig utløste våte skred. Det blir også lettere å påvirke svake lag.

Skredfarevurdering

Klarvær og utstråling nattestid vil ha en stabiliserende effekt på snødekket og det vil være stor forskjell i faren for å løse ut skred gjennom døgnet. Det er også store variasjoner innad i regionen med hensyn til faretegn og skredfare. Svakt lag av kantkorn har vært mest aktivt øst i regionen, i områder rundt Langøya og Hinnøya. Mildværet myker nå opp snøen og gjør det flere steder lettere å påvirke det svake laget. Vær spesielt oppmerksom i områder der snødekket er tynt eller mykt. Mildvær og sol kan også føre til naturlig utløste skred, dette kan igjen påvirke lag dypere i snødekket og føre til større skred. Faren for dette øker utover dagen etterhvert som sola kommer frem og temperaturen stiger.

Fokksnøen stabiliserer seg som følge av gunstige temperaturer og skredproblemet vil begrense seg til skyggesider og høyt til fjells.



Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. april 2018

Mildvær har gitt fuktig snø opp til 500 moh. På fjellet ligger det fokksnø av varierende hardhet og en del løs snø i leformasjoner, spesielt i Vesterålen og øst i Lofoten.

Det er et vedvarende svakt lag av kantkorn som er utbredt særlig øst i regionen som på Langøya og Hinnøya. Dette er bekreftet i form av drønn, senest onsdag ved Grønnfjellet i nærheten av Svolvær.

Søndag er det observert skred str 2 ved Lødingen, enten naturlig utløst eller pga dyretråkk.

Det er observert fukt i svakt lag av kantkorn på 300 moh som følge av mildværet tirsdag og onsdag. Onsdag morgen meldes det om drønn fra svakt lag pga mildvær som svekker bæreevnen til overliggende lag.

Fjellvær

Torsdag 12. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sør. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Klarvær fra om ettermiddagen.

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -3 °C til 5 °C på 700 moh. Klarvær. Stedvis tynt høyt skydekke.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS